LOMNIČKA: Situácia v súvislosti s epidémiou žltačky sa stabilizuje

20.10.2008 Stará Ľubovňa

Lomnička/Stará Ľubovňa 20. októbra (TASR) – Situácia v prípade rozširovania vírusovej hepatitídy typu A (VHA) v obci Lomnička v staroľubovnianskom okrese sa podľa riaditeľky Regionálneho úradu verejného zdravotníctva ...
\"V sobotu (18. októbra) sa vyskytlo 16 prípadov tohto ochorenia, v nedeľu (19. októbra) zaznamenali zdravotníci vysunutého pracoviska Lekárskej služby prvej pomoci v Lomničke už len šesť ochorení. Počas dnešného dňa nám nahlásili ešte päť nových prípadov. V porovnaní s minulým týždňom, keď sme registrovali v priemere 27 prípadov denne, ide teda o významný pokles, \" konštatovala pre TASR Hudáková. V epidémiou postihnutej obci by mala byť v priebehu dnešného dňa ukončená plošná vakcinácia detí do 15 rokov. V prípade očkovania mládeže vo veku 15–18 rokov sa vyskytli problémy, pretože pri podaní vakcíny je potrebné zo strany pacienta uhradiť doplatok vo výške 40 korún (1,33 eura), čo podľa Hudákovej spôsobuje obyvateľom rómskej osady problémy. \"V tejto súvislosti sme sa dnes obrátili na ústredie v Bratislave, aby sa týmto problémom zaoberalo a podľa možností zrušilo spomínaný doplatok, \" dodala Hudáková.
V súvislosti s epidémiou sa 15. októbra uskutočnilo zasadnutie regionálnej protiepidemickej komisie a následne krízového štábu Obvodného úradu v Starej Ľubovni, na ktorom účastníci prijali opatrenia na zamedzenie ďalšieho šírenia ochorení a lokalizácie epidémie. Krízový štáb vyhlásil mimoriadnu situáciu hlavne z dôvodu riešenia hospitalizácie pacientov, pretože infekčné lôžka sú v niektorých nemocniciach limitované. Vo FNsP v Prešove je od stredy 15. októbra k dispozícii 30 reprofilizovaných lôžok na doliečovacom oddelení pre chorých z Lomničky.
V spomínanej obci, kde žije okolo 2100 Rómov, naposledy zaznamenali zvýšený výskyt ochorení VHA pred 27 rokmi. Od 28. augusta do 20. októbra ochorelo 239 osôb, prevažne detí do desať rokov. Obyvatelia obce žijú v nižšom hygienickom štandarde s absenciou základných hygienických návykov, kde veľmi ľahko dochádza k šíreniu ochorení takéhoto typu. V okresoch Prešov a Sabinov sa naposledy epidemicky vyskytla žltačka typu A v roku 2005 a 2006, a to prevažne v rómskych komunitách. Vakcinácia dvojročných detí proti žltačke typu A žijúcich v zlých hygienických podmienkach prebiehala podľa informácií RÚVZ v Prešove v rokoch 1998 až 2006, ďalej sa v tomto očkovaní nepokračovalo.
Vírusová hepatitída typu A je choroba, ktorá patrí do skupiny črevných ochorení a prenáša sa fekálno-orálnou cestou. Postihuje hlavne deti a mladých ľudí, ale aj staršie neimúnne osoby. Zvýšené výskyty ochorení sú pozorované v niekoľkoročných intervaloch, kedy dorastie neimúnna populácia. Klinický priebeh ochorení, hlavne u detí, býva mierny a nikdy toto ochorenie neprechádza do chronickosti.
 

Vyberte región